Wykorzystanie oleju sojowego w produktach spożywczych
Soja jest pożądana na rynku jako cenne źródło białka i oleju. Ten pierwszy jest stosowany głównie jako pasza, z niektórymi zastosowaniami spożywczymi, podczas gdy olej jest szerzej stosowany do produkcji żywności, pasz i niektórych zastosowań przemysłowych do biopaliwa.
Procentowy udział białka i oleju w soi, wynosi średnio około 40% i 20%. Historycznie hodowcy soi używali całkowitej zawartości białka jako kryterium selekcji do rozwoju hodowli soi. Jednak ostatnio zarówno zawartość, jak i jakość oleju ma szczególne znaczeni, szczególnie biorąc pod uwagę zwiększone zainteresowanie zdrową żywnością. Ludzie coraz częściej zwracają uwagę na sposób w jaki się odżywiają. Szczególnie ważna jest dietetyczna żywność zalecana w żywieniu ludzi przechodzących różnego rodzaju choroby oraz w określonych stanach fizjologicznych. Dieta to z języka greckiego sposób odżywiania. Słowo dieta bardzo popularne stało się przy okazji odchudzania. Istnieje natomiast bardzo wiele różnych diet, stosowanych w różnych przypadkach. A najbardziej zalecaną dietą przez ministerstwo zdrowia jest dieta śródziemnomorska.
Polega ona na spożywaniu produktów zbożowych, owoców, ograniczonej ilości produktów zwierzęcych, w tym mięsa i jaj oraz minimalnej ilości tłuszczów i słodyczy. Dieta śródziemnomorska jest dietą wysoko węglowodanową. Pewną popularność zyskały jednak także diety nisko węglowodanowe, które polegają na spożywaniu większych ilości tłuszczów i białek. Dieta ta jednak jest sprzeczna z zasadami prawidłowej diety i kwestionowana przez ośrodki zajmujące się problematyka zdrowego żywienia. Na rodzaj stosowanej przez ludzi diety wpływa także moda panująca w społeczeństwie w określonym czasie. Przykładem tutaj może być dieta wegetariańska, która z kolei posiada kilka różnych wariantów np. dieta wegańska odrzucająca w 100% produkty pochodzenia zwierzęcego. Dlatego też coraz częściej sięgamy po produkty sojowe w tym najpopularniejszy olej spożywczy.