Odpowiednia wydajność mieszalnika do ciasta to podstawa
Odpowiednia pojemność maszyny do wyrabiania ciasta jest niezbędna dla każdej profesjonalnej kuchni czy piekarni.
Niezależnie od tego, czy prowadzisz piekarnię, cukiernię, pizzerię czy restaurację, mieszalnik urządzeniem, którego używasz do tworzenia idealnego ciasta na pieczywo, wyroby słodkie, na pizzę, ciasta naleśnikowego, lukru, kremu i nie tylko. Z kiepskiej jakości lub zbyt małym mikserem niepotrzebnie marnujesz czas, energię i przestrzeń, zatem miesiałka spiralna do ciasta powinna mieć odpowiednią wielkość i moc roboczą.
Jaki rodzaj mieszałki do ciasta wybrać
Jeśli próbujesz włożyć więcej produktu do jednej partii wyrabianego ciasta, przeciążasz mikser, co może prowadzić do awarii silnika. Zamiast tego zainwestuj w urządzenie, które z łatwością spełni twoje wymagania produkcyjne. Z drugiej strony mieszałka, która jest zbyt duża, też nie jest dobra, ponieważ płacisz więcej, niż potrzebujesz i zajmuje zbyt dużo miejsca w kuchni. Znajdź maszynę, która najlepiej pasuje do twoich aktualnych potrzeb i pozwala na rozwój firmy.
Chociaż pojemność miesiarki spiralnej do ciasta zwykle sprowadza się do rozmiaru misy, moc silnika również ma znaczenie. W przypadku cięższych ciast, takich jak pizza, bułki, drożdżówki i chleb, należy przeanalizować procent współczynnika wchłaniania, czyli wagę wody podzieloną przez wagę mąki. Warto również przemyśleć wielkość urządzenia, niektóre modele mieszałek do ciasta oferują większą pojemność, zajmując mało miejsca. Może to być dobra opcja w przypadku kuchni z ograniczoną powierzchnią podłogi lub blatu.
Aby zapewnić swojej piekarni efektywność, niezbędna jest odpowiedniej jakości mieszałka do ciasta. Zastanów się również, czy najlepiej wykorzystasz mieszalnik planetarny, poziomy czy spiralny. Miksery planetarne są niezwykle wszechstronne, co jest dobre, jeśli chcesz mieszać różnorodne produkty, takie jak ciasto i lukier. Mieszalniki spiralne są elastyczne, ponieważ pozwalają mieszać mniejszą ilość ciasta, mniej niż 10 procent wydajności maszyny, co jest idealne, gdy potrzebna jest tylko produkcja małoseryjna.